Helppoja vinkkejä makuuhuoneen valaistukseen


Makuuhuone vaikuttaa usein valaistuksen kannalta kodin vähiten tärkeältä huoneelta - onhan tilan päätavoite tukea nukkumista, mikä vaatii tarkoituksellista valon puutetta.

Makuuhuoneen valaistustarpeet ovat kuitenkin tarkemmin ajateltuna melko monimutkaisia. Makuuhuoneessa voidaan esimerkiksi meikata, viikata vaatteita, lukea ja toisinaan jopa työskennellä. Makuuhuoneen valaistukseen tulisikin kiinnittää yhtä paljon huomiota kuin kodin muihinkin huoneisiin. Alla lueteltuna muutamia helppoja vinkkejä makuuhuoneen asianmukaiseen valaistukseen.

Yleisvalaistus

Hyvä yleisvalo on tärkeää jokaisessa huoneessa. Yleisvalona voidaan pitää kattovalaisimen lisäksi ikkunoista tulevaa luonnonvaloa. Vaikka makuuhuoneen päätarkoitus on nukkumista varten, yleisvalon avulla näemme esimerkiksi pukeutua ja siivota. Makuuhuoneen yleisvalon ei kuitenkaan tarvitse olla liian kirkas. Harkitse makuuhuoneen yleisvalaisimeen pienemmän watin polttimoa tai tunnelman luomiseksi vaikkapa valaisinta, jossa on himmennin. 

Työvalaistus

Mikäli sinulla ei ole työpöytää tai toimistotilaa makuuhuoneessa, siellä tehtävät työt ovat melko vähäisiä. Monet kuitenkin esimerkiksi lukevat sängyssä, jolloin hyvä lukuvalaisin on huoneessa välttämätöntä. Lukuvalon valitsemisessa voi käyttää luovuutta. Pöytä -tai seinävalaisimen lisäksi myös alhaalla roikkuva riippuvalaisin soveltuu mainiosti lukemiseen. Pohdi myös muita asioita, joita teet makuuhuoneessa päivittäin. Tarvitsetko valoa meikkaamiseen tai vaikkapa vaatteiden silitykseen? Molemmat vaativat hyvää valaistusta. Seinävalot, lattiavalaisimet ja suuntavalot ovatkin usein tarpeellisia myös makuuhuoneen valaisussa. 

Tunnelmavalaistus

Makuuhuonetta pidetään monesti kodin tunnelmallisimpana tilana. Huoneen viihtyisyys luo mahdollisuuden rentoutumiseen. Luo tunnelmaa makuuhuoneeseen himmentämällä valonlähteitä tai käyttämällä pienemmän tehon polttimoita. Helppo ja tehokas keino tunnelmavalaistuksen luomiseen on lisäksi koristevalojen käyttäminen. Korista makuuhuonetta kynttilöillä, lyhdyillä, spottivaloilla tai erilaisilla valosarjoilla. Koristevalojen käyttömahdollisuudet ovat rajattomat ja niiden avulla saa helposti huoneseen juuri omannäköisen tunnelman.

 

 


Kommentoi


Huomaathan, että ylläpito hyväksyy kommentit, ennen niiden julkaisua.