Älä tee näitä virheitä kodin valaisussa


1. Kattovalaistus ainoana valonlähteenä

Monet valaisevat huoneen turvautumalla ainoastaan kattovalaisimiin. Vaikka kattovalaisin on miltei kaikissa huoneissa oleellisin valonlähde ei se yksinään anna huoneeseen sen tarvitsemaa lämpöä tai tunnelmaa. Eri valaisimilla on myös erilainen käyttötarkoitus; kattovalaisin toimii hienosti yleisvalaisimena mutta lukulampuksi soveltuu paremmin esimerkiksi seinä- tai lattivalaisin. 

Tuo siis rohkeasti kerrostettua valoa huoneeseen käyttäen kattovalaisimen lisäksi myös pöytä-, lattia- ja seinävalaisimia.

2. Varjojen huomiotta jättäminen

Kun asetat valaisimen väärään kohtaan huoneessa, saatat vahingossa luoda valaistukseen ennemmin ongelman kuin ratkaisun. Onkin tärkeää ymmärtää varjojen rooli valaistuksessa. Varmista, että kylpyhuoneen valaistus ei luo esimerkiksi varjoja kasvoille seistessäsi peilin edessä. Yhtäläisesti keittiössä tai työhuoneessa voit helposti luoda varjon juuri sellaiseen kohtaan, jossa valoa eniten tarvitaan. 

Valaistuksen asettelulla on merkittävä rooli varjojen välttämiseksi. Pidä mielessä ne paikat huoneessa, joissa valon tarve on suurin ja suunnittele huoneen valaistus näitä sijainteja silmälläpitäen. 

3. Väärän kokoinen valaisin

Oikeankokoinen valaisin tuo kotiin ilmettä ja tunnelmaa. Onkin tärkeää huomioida valaisimen mitat ostopäätöstä tehdessä. Valitsemalla liian suuren tai pienen valaisimen tulee huoneesta helposti epäsopusuhtainen. Tämä näkyy esimerkiksi liian pienenä valaisimena ruokapöydän yllä tai liian suurena pöytävalaisimena sohvapöydällä.

Pidä aina mielessä tila, johon valaisin hankintaan. Lue huolellisesti tuotteen mitat, jotta saat käsityksen valaisimen oikeasta koosta juuri sinun kodissasi.

4. Epäsopiva värilämpötila

Jokaisessa huoneessa ja tilassa on erilainen värilämpötila. Värilämpötilaan vaikuttaa esimerkiksi huoneen koko, seinien väri ja auringonvalon määrä. Mitä suurempi värilämpötila, sitä kylmempi valo. 

Liian kylmä värilämpötila tekee usein huoneesta kliinisen kun taas liian lämmin värilämpötila voi näyttäytyä jopa tunkkaisena. Valaisimen tehoa valitessa mieti minkälaista ambienssia haet huoneeseen.

5. Pimeät kulmat

 

Usein pienet tilat kuten eteinen tai vaatehuone sisustetaan minimaalisella valaistuksella. Tämä ratkaisu voi kuitenkin jättää osan tilasta pimeäksi, jolloin esimerkiksi tavaroiden löytäminen voi tuottaa vaikeuksia. Monissa kodeissa on myös kauniita sisustuselementtejä kuten tauluja tai koriste esineitä, jotka eivät pääse oikeuksiinsa puutteellisen valaistuksen vuoksi.

Valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota myös pienemmissä tiloissa. Hyviä ratkaisuja voi olla kattovalaisimen lisäksi esimerkiksi spottivalot tai kaappivalot.

 

 

 


Kommentoi


Huomaathan, että ylläpito hyväksyy kommentit, ennen niiden julkaisua.