6 vinkkiä tunnelmavalaistuksen luomiseen


Kun ajatellaan kodin tunnelmaa ja ilmapiiriä, valaistus on yksi tunnelman luomisen peruspilareista. Kirkkaammat valot ovat usein herättäviä ja saavat meidät tuntemaan itsemme valppaiksi kun taas himmentävät ja pehmeämmät valonlähteet rentouttavat mieltä. Olemme listanneet alle kahdeksan vinkkiä, kun haluat luoda kotiin lämpöä ja tilan tuntua valaistuksen avulla. 


1. Tee valaistussuunnitelma

Kun lähdet rakentamaan kodin valaistusta, aloita luomalla lyhyt valaistussuunnitelma, joka käsittelee kunkin tilan olennaisimmat osat. Ajattele, mitä toimintoja jokaisessa huoneessa tapahtuu (esimerkiksi syöminen, rentoutuminen, työskentely) ja kirjaa suunnitelmaan ylös huoneen tärkeimmät ominaisuudet, joita haluat valaistuksen avulla korostaa. Kirjaa suunnitelmaan myös sellaiset kodin arkkitehtuurilliset rajoitukset, jotka tulisi mahdollisesti ottaa valaistuksessa huomioon. Pohdi minkätyyliset valaisimet sopivat kuhunkin tilaan ja minkälaisen värilämpötilan haluat luoda valonlähteen avulla. Varhainen suunnittelu auttaa hahmottamaan valaistuksen kokonaiskuvaa ja valaisimien yhteensopivuutta. 

2. Kerrosta valaistus

Valaistuksen kerrostaminen on mainio tapa luoda tunnelmaa ja kiehtovuutta huoneeseen. Kerrostamisen avulla voit ottaa kaiken hyödyn irti tilan koosta ja muodoista. Riippuvalaisimet luovat illuusion korkeammasta huonekorkeudesta kun taas valaisinryhmitelmät tuovat tilaan kodikkuutta. 

 3. Varmista, että valaisimet ajaa tarkoituksensa

Mieti, minkälaisia tehtäviä suoritat kussakin huoneessa ja millaista valaistusta tarvitset tehtävien suorittamiseksi. Esimerkiksi ruoanlaitto vaatii tehokasta valaistusta, joten keittiössä kirkkaat suuntavalot sekä syvennysvalaisimet lieden yläpuolella ovat tarpeellisia. Toisaalta jos luet vaikkapa lehtiä keittiössä, sinusta poispäin suunnattu joustava valaistus on tähän tarkoitukseen parempi. Valaisimet, joissa on himmennin on erittäin tehokas ja energiaystävällinen keino muuttaa valaistusta huoneissa, joissa suoritetaan paljon erilaisia toimintoja. 

 4. Valitse polttimo huolellisesti

Polttimoiden merkitys huoneen valaistuksessa jätetään usein liian vähälle huomiolle. Kun seuraavaksi hankit uutta polttimoa vanhan tilalle, kannattaa miettiä ainakin seuraavia asiota; 

  • Kuinka paljon kirkautta tarvitset huoneeseen? Mitä korkeampi on polttimon wattimäärä, sitä kirkkaampi on huoneen valaistus. Muista kuitenkin tarkistaa, kuinka suuritehoista lamppua valaisimessa saa käyttää.
  • Minkälaisen tunnelman haluat luoda huoneeseen? Polttimoiden värilämpötilaa kuvaa Kelvin, luvultaan matalampi lämpötila muistuttaa enemmän kynttilänvaloa, kun taas korkeammat lämpötilat muistuttavat enemmän sinistä taivaanvaloa.
  • Haluatko ottaa huomioon polttimon energiatehokkuuden? Tämä voi olla järkevää etenkin usein käytettyjen valaisinten kohdalla. 

 

5. Käytä spottivaloja yksityiskohtiin

Jos huoneessa on kauniita yksityiskohtia, kuten design esineitä tai upeaa arkkitehtuuria, voit tuoda niitä esille spottivalojen avulla. Spottivalot toimivat loistavasti myös esimerkiksi keittiönpöydän yllä, jolloin ne houkuttelevat ihmisiä lähemmäksi. Kattoon tai seinään asennetut spottivalot, tuovat huoneeseen myös lämpöä, hienostuneisuutta ja tyyliä.

8. Vähemmän on enemmän

Pidä kodin valaistuksen teema, värimaailma ja materiaalipinnat yhtenäisinä. Liian monta erilaista valaistus tyyliä kodissa voi olla hämmentävää silmille ja aiheuttaa levottomuutta. Neutraalit, vaaleammat sävyt tekevät tilasta avaramman kun taas tummemmat sävyt lisäävät ylellisyyden ja viihtyisyyden tuntua. Pidä siis kodin valaistus yksinkertaisena ja johdonmukaisena.

 

 


Kommentoi


Huomaathan, että ylläpito hyväksyy kommentit, ennen niiden julkaisua.